Školjke ‎– Cento In Bocca

Label:
Slušaj Najglasnije! ‎– none
Format:
DVD, Album
Country:
Released:
Genre:
Style:

Reviews

Add Review

franticz

franticz

April 26, 2016
ŠKOLJKE - Cento In Bocca (2007, Slušaj najglasnije)

Čini mi se da je ovo prvi Divx video rad koji je objavio Slušaj najglasnije, pa prema tome ne treba tražiti superioran video zapis koji je snimljen uživo u klubu Booka u Rijeci 17.V 2007. povodom proslave 2. godišnjice dotičnog kluba. Ovdje se Školjke predstavljaju u obliku dva snimka. Prvi traje nešto dulje od 45 minuta na kome je izvedeno 15 pjesama skupine Školjke, te kao uvod zabilježen je i jedan broj vrlo dobre predgrupe POKOLJ VJEČNI koji su prema prikazanome u vrlo sličnoj garažnoj rock struji.
Školjke su po običaju vrlo snažni i uvjerljivi na pozornici koja je u Booki vrlo malena tako da se čitav band doslovce gužvao kao i publika u malenom prostoru. Zvuk je za ovakav vid snimke sasvim zadovoljavajući, no ponekad "pukne" (pogotovo u vrijeme izvedbe "Čudne žene"), ali slika je toliko mračna zbog loše rasvjete da se samim članovima banda ne raspoznaju niti lica. Budući da nemam potpuni uvid u diskografiju sastava, mogu samo reći da se između nekolicine novih skladbi nalazi i pregršt već prije objavljenih kompozicija s njihova dva albuma koja imam ("U korak s vremenom" i "Svakome njegovo"), a to su "Imao sam brata, bio mi je sin", "Sve smo poubijali", "Čudne žene", "Kruh, mlijeko, cigare", "Dno", "Masovni jeboyica" i "Gospođe".
S novim skladbama, Školjke su i dalje ostale privržene svojem crnom humoru, ironiji i sarkazmu s obiljem vulgarizacije i bijesnih, perverznih tekstova, te sa snažnom glazbenom rock potkom koju čini čvrsti garažni rock, s elementima harda, punka i mjestimičnog upliva nu-metala. Sve skladbe su vrlo plesne, divlje i prizivaju duh Stoogesa i MC5, tako da su ponovno dosegli zavidan kreativan nivo što je posvemašno podržala i pretovarena publika sastavljena vjerojatno od njihovih prijatelja i žustrih poklonika. (eh, šteta kaj nisam znao za taj koncert, vjerojatno bi i ja bio u publici).
Drugi dio snimke sadrži nešto više od dvadesetak minuta u kojem su se uz nekolicinu starih skladbi "Bračne vode", "Dobili smo rak kostiju jer smo jeli svetu hostiju" našle i nove skladbe od kojih odskače novi hit "Majmun Stipe" (možete tekst pronaći na www.dietrich.blog.hr ) kojeg je vokal Fra. Gregor Grehard otpjevao čitajući ga s papira jer je nastala na njihovoj posljednjoj probi uoči samog koncerta. Stvar može odjeknuti kao svojevrstan alternativni rock hit kada će ga snimiti u pravom studiju. (čekamo nestrpljivo!) Za vrijeme izvedbe pretposljednje "Kurva" frontman je pozvao publiku na potpuno ludilo i skandiranje riječima "...ajde sad one kretenske spike Parnog valjka i Prljavog kazališta - hajmo' sada svi zajedno pjevati..." što je publika vrlo srdačno prihvatila i posljednjih nekoliko refrena otpjevala uglas. Posljednju skladbu "Od Rijeke do Osla" izveli su kao parodiju na "Pretty woman" od Roy Orbisona uz mix turbo-folk napjeva. Koliko su dobro primljeni u svojoj zafrkanskoj i posve opuštenoj nepretencioznoj sarkastičnoj interpretaciji govori i podatak da je publika tražila bis do kojeg nije došlo, no zato je DJ nakon koncerta pustio neki turbo-folk!!! A, da... prije samog nastupa Školjki vrtio se neki stari, stari švapski hit koji djeluje kao da je iz vremena Hitlera. S obzirom na tekstove koje Školjke sastavljaju, ovo je sasvim opravdan potez DJ-a. Osobno me zanima kako bi prošao njihov koncert u KSET-u. Ako će ih ljudi ovako podržati u Zagrebu, onda su zaista veliki domaći underground rock-band.
Web: www.skoljke.com

Naslovi: CD 1: 1. Cvileća pasja kola (POKOLJ VJEČNI), 2. Posmrtni marš, 3. Imao sam brata, bio mi je sin, 4. Baba, 5. Dida, 6. Gad, 7. Mesar, 8. Sve smo poubijali, 9. Osjećam, 10. Čudne žene, 11. Beverly Hills, 12. Nuklearni naučnik, 13. Dno, 14. Kruh, mlijeko, cigare, 15. Masovni jebojica, 16. Gospođe
CD 2: 1. Bračne vode, 2. Majmun Stipe, 3. Rak kostiju, 4. Kurva, 5. Od Rijeke do Osla

Ocijena: (1-10) 6 (zbog lošeg zvuka i slike), stoga valja pričekati pravi studijski album. Biti će odličan, uopće ne sumnjam.
horvi // 21/08/2007