Никола Бадев*, Александар Сариевски*, Васка Илиева*, Кочо Петровски* ‎– Легендите На Македонската Народна Песна

Label:
Format:
4 × CD, Compilation, Limited Edition
Country:
Released:
Genre:
Style:

Tracklist

Легендите На Македонската Народна Песна 1
CD1-1 Никола Бадев* Фросино Моме Убаво 5:50
CD1-2 Никола Бадев*, Васка Илиева* И Александар Сариевски* Ајде, Ајде Моме Стојне 2:56
CD1-3 Никола Бадев* И Александар Сариевски* Зачукале, Зачукале Тапаните 2:11
CD1-4 Васка Илиева* И Никола Бадев* Са Ноќ Ле Надо 2:49
CD1-5 Васка Илиева* Невеста Платно Ткаеше 3:29
CD1-6 Александар Сариевски* Сношти Го Видов Убавото Стојне 3:04
CD1-7 Васка Илиева* И Александар Сариевски* Врати Се Либе Марике 3:21
CD1-8 Александар Сариевски* Бре, Ѓурчин Стојне Убаво 1:37
CD1-9 Александар Сариевски* Ај, Жалај Ме, Малино Моме 4:06
CD1-10 Васка Илиева* И Александар Сариевски* Покарај Си Димитртија Невестата 2:02
CD1-11 Никола Бадев*, Васка Илиева* И Александар Сариевски* Голема Риџа Ти Чинам 3:51
CD1-12 Васка Илиева* На Секое Ќоше И Оро 2:56
CD1-13 Александар Сариевски* Цвеќе Цутеше Мамо 2:43
CD1-14 Васка Илиева* Стојан На Станка Думаше 2:27
CD1-15 Никола Бадев* Сношти Минав Покрај Вази 3:25
CD1-16 Никола Бадев* Кандисуј Бре Лудо, Младо 4:03
CD1-17 Александар Сариевски* И Васка Илиева* Сношти Си Мила Мамо Отидов 2:00
CD1-18 Васка Илиева* И Александар Сариевски* Туѓината Пуста Да Остане 3:17
CD1-19 Александар Сариевски* Расплакал Се Стар Бел Дедо 1:32
CD1-20 Никола Бадев* Блазе Тебе Мори Митро 3:58
CD1-21 Никола Бадев*, Васка Илиева* И Александар Сариевски* Девојче, Девојче Не Стој Спроти Мене 1:54
CD1-22 Васка Илиева* Таму Далеку Вода Ми Дотече 3:07
CD1-23 Васка Илиева* И Никола Бадев* Јанке Ле, Јанке Убава 3:06
CD1-24 Васка Илиева* Маанџика Мома Донка 2:01
CD1-25 Никола Бадев* И Vaska Ilieva, Александар Сариевски* Невено Мори, Невено 1:52
CD1-26 Александар Сариевски* Дојде Глувчето 2:25
CD1-27 Никола Бадев*, Васка Илиева* И Александар Сариевски* Момче Спие На Креветче 3:08
Легендите На Македонската Народна Песна 2
CD2-1 Никола Бадев*, Васка Илиева* И Александар Сариевски* Денес Над Македонија Се Раѓа 2:09
CD2-2 Александар Сариевски* Зајди, Зајди Јасно Сонце 3:24
CD2-3 Никола Бадев* Ферман Дојде Од Стамбола 3:10
CD2-4 Никола Бадев* И Александар Сариевски* А Бре Македонче, Каде Се Спремаш 1:46
CD2-5 Никола Бадев* Кога Војници Тргнавме 4:35
CD2-6 Никола Бадев*, Васка Илиева* И Александар Сариевски* В’ Недела Дојде Лудо, Младо 2:59
CD2-7 Васка Илиева* Песна За Гоце Делчев 2:31
CD2-8 Васка Илиева* И Никола Бадев* Излегол Јане Сандански 2:27
CD2-9 Васка Илиева* И Александар Сариевски* Песна За Караѓуле 3:13
CD2-10 Кочо Петровски* И Александар Сариевски* Оро Ибраим Оџа 2:47
CD2-11 Никола Бадев*, Васка Илиева* И Александар Сариевски* Дигни Си Маро, Марче, Очите 3:05
CD2-12 Васка Илиева* И Никола Бадев* Огин Гори Во Селото 2:22
CD2-13 Васка Илиева* Давај Ме Мамо, Мори, Млада Партизанка 3:31
CD2-14 Никола Бадев* Прошетал Димчо, Рашетал, Низ Леринските Мали 2:20
CD2-15 Кочо Петровски* И Александар Сариевски* Моминско Оро Армоники 3:00
CD2-16 Васка Илиева* Зошто Ми Се Срдиш Либе 4:35
CD2-17 Александар Сариевски* Море Каде Се Чуло, Видело 4:16
CD2-18 Васка Илиева* Ој, Коруме Море, Ти Мил Коруме 5:47
CD2-19 Александар Сариевски* За Арменско 1903 Година 7:03
CD2-20 Никола Бадев* Билјане, Моме Убаво 3:49
CD2-21 Васка Илиева* Нани, Нани Димче, Во Шарена Лулка 2:17
CD2-22 Васка Илиева* И Александар Сариевски* Ах, Море Мажу, Јас Ќе Ти Умрам 2:27
CD2-23 Александар Сариевски* И Никола Бадев* Силен Матен Вардар Тече 2:44
CD2-24 Васка Илиева* И Никола Бадев* Песна За Катастрофата На Скопје 3:27
Легендите На Македонската Народна Песна 3
CD3-1 Васка Илиева* Македонијо, Земјо Родена 3:46
CD3-2 Никола Бадев* Послушајте Патриоти 3:38
CD3-3 Васка Илиева* Јано, Јанке, Кумановке 1:33
CD3-4 Александар Сариевски* Прилепските Ергени 2:36
CD3-5 Васка Илиева* И Александар Сариевски* Василке, Млада Невесто 2:01
CD3-6 Никола Бадев* И Александар Сариевски* Бреј, Ѓурчин Стојне Убаво 1:36
CD3-7 Никола Бадев* Јунак Врви Низ Полјана Зелена 2:19
CD3-8 Васка Илиева* В’ Недела Дојде Едно Лудо, Младо 3:26
CD3-9 Александар Сариевски* Запеј Ми Песна, Што Ме Радува 3:15
CD3-10 Кочо Петровски* Разиграни Цигани 3:16
CD3-11 Никола Бадев* И Васка Илиева* Љиљано, Моме Убаво 1:49
CD3-12 Васка Илиева* И Александар Сариевски* Собрале Ми Се Сватови 2:00
CD3-13 Александар Сариевски* И Никола Бадев* Шетам Горе, Шетам Доле 1:35
CD3-14 Никола Бадев* За Кого Си Чуваш, Дано, Очите 2:44
CD3-15 Васка Илиева* Кога Се Мажеше, Што Ти Се Чинеше 2:50
CD3-16 Никола Бадев* И Васка Илиева* Ах, Мори Мајко, Што Ме Не Мажиш 2:46
CD3-17 Александар Сариевски* Зајко Кокорајко 2:53
CD3-18 Кочо Петровски* Крушевско Оро 3:17
CD3-19 Васка Илиева* Василка Стои На Порти 3:11
CD3-20 Никола Бадев* Ајде, Дали Знаеш, Паметиш Милице - Кажи Јано, Кажи Душо 6:52
CD3-21 Васка Илиева* Кито Моме, Кито Мори 2:20
CD3-22 Кочо Петровски* Кочово Оро 2:56
CD3-23 Александар Сариевски* Девојче, Девојче Не Стој Спроти Мене 1:44
CD3-24 Никола Бадев* Кандисуј Бре Лудо, Младо 4:22
CD3-25 Александар Сариевски* И Васка Илиева* Мори Моме, Што Не Дојдеш 2:58
CD3-26 Никола Бадев* И Васка Илиева* Ој, Ти Моме 2:38
CD3-27 Кочо Петровски* Играорна Фантазија 2:23
Легендите На Македонската Народна Песна 4
CD4-1 Кочо Петровски* Чупурлика 2:41
CD4-2 Александар Сариевски* И Никола Бадев* Зачукале, Зачукале Тапаните 2:30
CD4-3 Васка Илиева* И Никола Бадев* Што Си Налутено Либе 2:07
CD4-4 Никола Бадев* Ацано, Млада Невесто 2:24
CD4-5 Александар Сариевски* Нели Ти Реков, Не Оди Сама 1:33
CD4-6 Васка Илиева* Дојди Либе, До Вечер 2:20
CD4-7 Никола Бадев* Бог Да Бие Русе Твојата Мајка 2:33
CD4-8 Кочо Петровски* Ергенско Оро 2:18
CD4-9 Александар Сариевски* Подај, Моме, Рака Ти 3:25
CD4-10 Александар Сариевски* И Васка Илиева* Ор, Невесто Стојанчице 4:27
CD4-11 Васка Илиева* Што Кучиња Лајат 2:33
CD4-12 Никола Бадев* И Васка Илиева* Бог Да Бије Мојта Мајка, Маќеја 3:13
CD4-13 Васка Илиева* Зошто Ме Мачиш, Судбино Клета 3:19
CD4-14 Никола Бадев* Тешка Беше Нашата Разделба 3:40
CD4-15 Кочо Петровски* Осман-Ага Оро 2:30
CD4-16 Александар Сариевски* Само Седиш Лично Стојне 2:27
CD4-17 Васка Илиева* Кој Што Ме Чује Да Пејам 3:13
CD4-18 Васка Илиева* И Александар Сариевски* Две Срца Се Денес Разделуваат 3:30
CD4-19 Васка Илиева* И Никола Бадев* Болен Лежи Млад Стојан 3:03
CD4-20 Никола Бадев* Разболе Се Младо Македонче 2:53
CD4-21 Александар Сариевски* И Васка Илиева* Што Не Спиеш Лично Моме 2:37
CD4-22 Никола Бадев* Фросино, Моме Убаво 5:41
CD4-23 Александар Сариевски* И Никола Бадев* Јана Грло Заболело 2:29
CD4-24 Васка Илиева* И Александар Сариевски* Дечиња Гугутчиња 3:34
CD4-25 Александар Сариевски* Леле Димче, Трчај Лажи 2:41
CD4-26 Кочо Петровски* Пајдушката 2:39
CD4-27 Никола Бадев* Ајде, Мори Васе, Васе 3:26

Credits

Notes

Целокупниот аудио материјал користен за ова издание е од домашната архива на наследниците на Н. Бадев, А.Сариевски, В.Илиева и К. Петровси.
За задржување на автентичноста на аудио записите врз истите е извршена минимална интервенција и прилагодување.

Благодарност до Tom Deering, Иван Цивриќ и Еуридика Глигорова за неизмерната поддршка.

Организатор и супервизор: Роска Бадева
Аудио концепт: Рудолф Најдовски
Дообработка на аудио записите и изработка на компилацијата: Дејан Величковиќ

Проектите Macedonian Rhythm '64 и Macedonian Rhythm '65 претставуваат збир од стари и нови Македонски изворни и народни песни. (CD1 CD2)
Дигитализација: Дејан Величковиќ (CD1, CD2)

Концепт и дизајн: Дејан Величковиќ - www.dvisualart.mk
Подготовка и печатење: Графосет ДЛ

Barcode and Other Identifiers

 • Matrix / Runout (CD1): JUGOTON 004 ['barcode]
 • Mastering SID Code (CD1): IFPY LY19
 • Mould SID Code (CD1): IFPY AAZ07
 • Matrix / Runout (CD2): JUGOTON 005 ['barcode]
 • Mastering SID Code (CD2): IFPY LY19
 • Mould SID Code (CD2): IFPY AAZ07
 • Matrix / Runout (CD3): JUGOTON 006 ['barcode]
 • Mastering SID Code (CD3): IFPY LY19
 • Mould SID Code (CD3): IFPY AAZ07
 • Matrix / Runout (CD4): JUGOTON 007 ['barcode]
 • Mastering SID Code (CD4): IFPY LY19
 • Mould SID Code (CD4): IFPY AAZ07

Reviews