Andrija ‎– Tri Albuma

Label:
Slušaj Najglasnije! ‎– none
Format:
CDr, Album
Country:
Released:
Genre:
Style:

Tracklist

1 Dinarid
2 Kurvina
3 Bulja
4 Drlja
5 Cirkuska
6 Mal Običan Albert
7 Parkiran, Usidren (T-T-Tas-Tas)
8 Instrumentalinho
9 Rojem Čela
10 Faca
11 Soli Na Rep
12 Pjesma Za Ubit Se Pištoljem
13 S Rogatim Se Bodem
14 Smrdim I Sušim Se
15 Gad
16 Acapella
17 To Se Bolje
18 Kući
19 Pancirka
20 Gluvo Glamoćko
21 Nisam Gvožđe
22 Klin
23 Drito U Stomak
24 Zubalo
25 Konji
26 D. Ž.
27 Njušim Mrak
28 Miševi Kolo Vode
29 Kad Nestane Pameti
30 Maraka
31 Valja Med
32 Kroz Kanjon Bure
33 Car Je Gol
34 Dođi Na Selo
35 Bombe

Reviews

Add Review

franticz

franticz

April 26, 2016
ANDRIJA - Tri albuma, multimedijalni CD (2009, Slušaj najglasnije)

Obiman multimedijalni nosač zvuka u obliku cd-a na kome su ovi livanjci konačno objavili svoja tri dosadašnja rada koje nazivaju stvarateljskim 'fazama'. Cd uključuje i njihove video-spotove, oficijelne linkove (www.myspace.com/bendandrija), kao i fotografije, tekstove pjesama i kratke sažete informacije vezane uz band. Dakle, sve je tu, no najvažnija je glazba. Sve tri faze, odnosno tri albuma snimljena su za samo četiri dana ponovno u Mostaru (studio "Baraka") tokom veljače 2009. i tu se nalazi glavna 'kvaka' svih 35 objavljenih pjesama.

Prije svega, Andrija je posegao za ovakvim izdanjem samo zbog toga jer su se u međuvremenu od njihovog početka (od 2002. godine) desile neke vitalne stvari koje su ih navele da poduzmu objavljivanje materijala u ovom obliku. Naime, osnovna ideja banda bila je da svira samo za sebe i svoje zadovoljstvo bez ikakvih obaveza na koncerte, javno snimanje materijala i objavljivanje istih za široki auditorij. No, prvi koncert se desio sasvim slučajno, a potom su slijedili pozivi sa svih strana i ubrzo se pročulo diljem BiH, a kasnije i po Hrvatskoj za energičan, upečatljiv i scenski pomahnitali rock band. Kao nagradu za osvojeno prvo mjesto na West Herzegowina Festu dobili su mogućnost za snimanje jedne pjesme i video-spota koju su 28.X 2006. u studiju "Baraka" (Mostar) realizirali u obliku kompilacijskog albuma "Zar i ti sine bildaš" (2007, Slušaj najglasnije) snimivši ga za samo jedan dan! Svoje faze djelovanja snimali su do tada isključivo na audio kasete samo za sebe, no od tada je krenuo na nagovor njihovih prijatelja i medijskih djelatnika posve otvoren i klasičan rad rock grupe.

Kao što i sami članovi sastava tvrde, band nema nikakvu težnju za probijanjem na tržištu i sakupljanjem publike, te ovaj multimedijalni cd nije album u industrijskom/ komercijalnom pogledu, već je samo ostvarena ideja da se njihovi kompletni opusi iz ranih faza djelovanja konačno snime i zabilježe na koliko-toliko kvalitetan način. Također najavljuju da će ubuduće djelovati sa narednim snimkama isključivo putem interneta koji ostavlja izbor publici da uživa u onome što voli, a ne da se siluje putem TV medija koji prikazuju trivijalne bedastoće u obliku "Red Carpet", "Ljubav je na selu", "Večera za 5", "Ne zaboravi stihove", "Hrvatski idol" ili "Farme".

Prvi dio rada banda sažet je u albumu "Grdna rano" iz 2005. godine, sadrži 16 kompozicija i traje 43 minute. To su sve mahom dobro znane kompozicije od kojih je dio objavljen na kompilaciji "Zar i ti sine bildaš" ("Dinarid", "Kurvina", "Cirkuska", "Drlja", "Rojem čela" i "Gad"), no odmah se uočava produkcijski isuviše čist i razdvojen zvuk svih prisutnih elemenata. Za razliku od odličnog "Zar i ti sine bildaš" koji je bio podebljan noise-rock sintagmama i žestokim zvučnim udarima, te iste pjesme ovdje su previše ispolirane i manjka im prljavih energičnih poteza. Primjerice, bas gitara je u pritajenom melodičnom prostornom zvuku, a vokal je čist i prozračno 'nafilan'. Zaista manjka prljavštine na koju su naviknuli publiku svojim žestokim koncertima... Od brojeva koji su sada po prvi puta studijski zabilježeni vrijedi spomenuti minimalističku "Parkiran, usidren (t-t-tas-tas)" koja otvara mogućnosti novih izraza banda ka eksperimentima na teritoriju indie-rocka, otkačeni "Instrumentalinho" sa vokalom gitariste Joze (ili kako ga zovu Boško Jokić) uz minimalan tekst 'uvod - prvo solo...", lagani psihodelični komad "Pjesma za ubit se pištoljem" gdje se pjevač Sale (ili Danko) raspojasao sa efektima reverba i echa, te žestoke noise-funk/ rock skladbe "S rogatim se bodem" i "Smrdim i sušim se", kao i dobra vox-extended zafrkancija "A capella" s kojom se zatvara album. Međutim, uz sve od prije poznate tekstualne cake koje obiluju sa dosjetljivim metaforama, sofisticiranim humorom, ironijom i vokalnim ciktovima, kao i snažni gitaristički riffovi, ipak su u studiju izgubili dio svojih draži koje Andrija ima na eksplozivnim nastupima. Također, pjesme su čisto hermetički zarobljene u uske okvire uobičajenog rock formata, te je podosta čudno da band nije posegao za nekim novim aranžmanskim riješenjima budući da je čitav repertoar mnogo puta odsviran unazad protekle 4 godine.

Naredna faza rada, odnosno album "Neumjerenost u iću, piću i krvoproliću" iz 2006. ponovno ponavlja isti produkcijski čist zvuk. Nije to ništa loše, već je previše čist i kristalno jasan zvuk udaljio Andriju od onog alternativnog noise-rock izdanja kakvo je bilo na "Zar i ti sine bildaš". Jer ultimativni hitovi "Drito u stomak" i "Konji" ovdje djeluju mlako, manjka im žestoke energije, prljavog zvuka i ritmičkih udaraca baš upravo kao da je sve skupa producirano za prosječnu mainstream audijenciju premda sve pjesme (njih ukupno 14) imaju svoju težinu i kreativno nadahnuće s temeljima u čvrstom i žestokom indie-rocku. Blagi otklon od suhoparnog produkcijskog 'čistunstva' pokazuje tek skladba "Kad nestane pameti" gdje vokal Sale koristi efektne fragmente nalik na David Yowa (The Jesus Lizard, Qui) sa prekrivenim mikrofonom, te žestoki punk-rock broj "Valja med" ('da sam tužan, bio bih glup') sa sampliranim elektronskim dub vokalom, dok je preostali dio albuma zvučno posve jednoličan i stereotipno uravnoteženo pravocrtno produciran. U ovom trenutku može se razglabati o tome da je Andrija trebao sve ove materijale snimati u onim periodima kada su skladbe nastajale kako bi zadržao izvorni oblik energije i nadahnutog kredibiliteta koji se ovdje zaista izgubio u strci obaveza zvanoj snimanje tri albuma u četiri dana. Također ovdje nisu dozvoljeni nikakvi naknadni zahvati (primjerice nema niti jedne naknadno nadosnimljene dionice gitare), tako da se u principu čitav rad svodi samo na globalni kostur od četiri elementa - gitara, bubnjevi, bas i vokal. Šteta, jer pjesme su odreda sjajne i mogle su u studijskom pogledu biti daleko bolje realizirane, te što je princip prilikom produkcije, dobiti i sasvim nove i dosjetljivije aranžmane.

Zadnja faza rada zabilježena je kao kratki EP "Borba bikova" koji vremenski datira iz sredine 2006. Djelce ima samo 5 skladbi, iznosi svega 9 minuta i sadrži čuvenu frazu 'što se više igram, tim se bolje igram' u uvodnoj temi "To se bolje". Jedina skladba koja je prethodno objavljena je čuvena "Pancirka", no i ona kao i sav cjelokupni materijal također ima boljku prečiste i prejednostavne produkcijske kulise. Na kraju ovog sasvim prosječnog materijala nalazi se satirična zezalica "Gluvo glamočko" koja se svodi na 27 sekundi tišine, da bi čitav rad bio okončan skladbom "Nisam gvožđe".

Čitav opus ovog "Tri albuma" je blago razočaranje spram prvog diskografskog rada "Zar i ti sine bildaš". Doduše, sve pjesme su izrazito kreativne, duhovite, pune sofisticiranog humora i tekstualnih štoseva, glazbeno su vrlo jednostavne (čak jednostavnije nego što se to moglo očekivati), no produkcija je ovdje napravila suviše čist i izbalansiran zvuk kakav Andrija nema i ne prakticira na koncertima. Nema nikakvih eksperimenata, nikakvih naknadno nadosnimljenih dionica, manjka zvučnih eskapada, produkcijskih finesa i izleta u nepoznato. Ovdje je samo vjerna preslika banda Andrija 'uživo iz studija' gdje se ne može osjetiti niti polovina njihove žestoke noise-rock energije i ludila, mada bi podosta domaćih rock bandova poželjelo imati ovakav snimak. Kao da su The Jesus Lizard ili barem Fugazi prepustili zvučnu palicu nekom brit-pop producentu koji ne haje za njihov snažan, moćan i gromoglasan zvuk. Premršavo.

Samo dokument na stare faze rada i ništa više. Uz to, omot albuma je satira na tamburaške i zabavnjačke dizajne 'zlatnih kolekcija'...

Naslovi: album "Grdna rano" 1.Dinarid, 2.Kurvina, 3.Bulja, 4.Drlja, 5.Cirkuska, 6.Mal, običan, Albert, 7.Parkiran, usidren (t-t-tas-tas), 8.Instrumentalinho, 9.Rojem čela, 10.Faca, 11.Soli na rep, 12.Pjesma za ubit se pištoljem, 13.S rogatim se bodem, 14.Smrdim i sušim se, 15.Gad, 16.A capella

Album "Neumjerenost u iću, piću i krvoproliću" 1.Klin, 2.Drito u stomak, 3.Zubalo, 4.Konji, 5.D.Ž., 6.Njušim mrak, 7.Miševi kolo vode, 8.Kad nestane pameti, 9.Maraka, 10.Valja med, 11.Kroz kanjon bure, 12.Car je gol, 13.Dođi na selo, 14.Bombe

Album "Borba bikova" 1.To se bolje, 2.Kući, 3.Pancirka, 4.Gluvo glamočko, 5.Nisam gvožđe

Ocjena (1-10): 7