Babilonci ‎– Z Lju

Label:
Slušaj Najglasnije! ‎– none
Format:
CDr, Album
Country:
Released:
Genre:
Style:

Reviews

Add Review

franticz

franticz

April 26, 2016
BABILONCI: Zlju (Slušaj najglasnije, 2013)
"Zlju" je paralelno objavljen s albumom "Zelena zona" s otprilike vrlo sličnim sampliranim performansima, no jedina veća razlika je u tome što se Zdeni na vokalu pridružila Ljubica, sada već praktički stalna članica postave unazad 2-3 godine.

Ovdje je nanizano mnoštvo novih verzija već ranije objavljenih stvari - "Ulična pesmica", "Pokolj leptira" (obje na "Ni vrit ni mimo" - Urokani DJ Zdena, 2006), "Kamikaza" ("Babini lonci II", 2007), "These boots are made for walking", "Ice cream man" i "Ulje na vodi" ("Nevolja u raju", 2011), te još poneka čiji mi se naslovi vrte negdje u podsvijesti, ali se uopće ne mogu sjetiti iz kojeg su perioda Zdenkovog rada. Oli iz doba benda Loši dečki ili nekih ranih solo albuma koji su objavljivani pod nazivima Lutajući, Čudnovati, Napuknuti, Srećnuti, Zalutali, Fuckin' DJ Zdena...

Praktički bez nekog novog lirskog materijala ova reciklaža starih pjesama samo je dobila novo zvučno ruho satkano od brojnih samplova i posuđenica (najočitiji je "Green onions" - Booker T. & The M.G.'s za "Blondi bluz") uz nekolicinu originalno odsviranih komada kao što su primjerice "These boots are made for walking" i "Živa planeta" u elektronskom dubstepu koje imaju najbolje karakteristike ili skroz šašava minimalistička "Mr. Blue" u kojoj je odsvirana prilično žestoka i prljava gitara. Ipak, od svih pjesama najprijatniji utisak ostavlja 9 i pol minuta dugačka "Ice cream man" gdje je Ljuba u vodećoj vokalnoj ulozi pokazala da umije ostvariti zavidne epizode. A tamo gdje Zdena mantra, a šta li ga mantra, eh, to je teško dokučiti, napucano je vokalnim halovima i echo efektima da se osnova 'pevanja' razbija po zidovima i plafonima stvarajući efekt klaustrofobično-psihodeličnog betoniranog prostora.

Ustvari, Babilonci su ovdje ponovno eksperimentirali. Ne toliko s glazbom koja je prijatan psycho elektronski slow-down/ chill-out/ dub/ blues (najoriginalniji komad je završni "Aleluja" s podosta harsha, industriala i gitarskog noisea), već s vokalima utopljenim u duboku obrednu psihodeliju (osobito u kompozicijama "Kaje bluz" i ambijentalnoj "Ulje na vodi"). Ljubin vokal nažalost nije adekvatno iskorišten i tokom čitavog materijala gotovo vibrira na granicama dream-popa, a sama suština Babilonaca da s nedovoljno razrađenim i detaljno dotjeranim pjesmama izlaze na vidjelo ponovno onemogućuje susret sa širom audijencijom. Ideje su okey, no realizacija je prilično tanka. Moglo je biti puno bolje.

Naslovi: 1.Ulična pesmica, 2.Pokolj leptira, 3.Blondi bluz, 4.Kamikaza, 5.Kaje bluz, 6.Ulje na vodi, 7.Mr. blue, 8.These boots are made for walking, 9.Živa planeta, 10.Ice cream man, 11.Aleluja
ocjena albuma [1-10]: 6

horvi // 24/10/2013