Emanuel Kantautor ‎– Odlutanja

Label:
Slušaj Najglasnije! ‎– none
Format:
CDr, Album
Country:
Released:
Genre:
Style:

Tracklist

1 Tema Crne
2 U Prašini
3 Drugačija
4 Tragovima
5 Dani Smeha I Plača
6 Tiho I Mirno
7 Žena Voli Kad Je Topla Kuća
8 U Međuprostoru
9 Kritika Čistog Tona
10 Čovek
11 Zalazak
12 Početak
13 Kratka Tema Bluza
14 Od Silne Slobode
15 Crno I Crveno

Reviews

Add Review

franticz

franticz

April 27, 2016
EMANUEL KANTAUTOR: Odlutanja (Slušaj najglasnije, 2012)
Toliko sam ovog autora pravim imenom Borko Ristović iz Nove Varoši nahvalio na njegovom sjajnom debiju da mi za ovaj drugi album manjka više bilo što adekvatno dodati. Jer, on se ovdje poslužio istim metodama komponiranja jednostavnih akustičnih pjesama s jednostavnom poetikom koja je svima razumljiva uz idealno naglašen instrumentalistički pristup kakvog malo koji kantautor na ovim područjima ima.
[ ]
Njegove pjesme frcaju fantastičnim staccato melodijama dovedenih do virtuoznog savršenstva ispreplićući blues, americanu, jazz, latino i vrlo rijetko nešto što ima poveznicu s klasičnim pop/rock izrazom, a na onim suhoparnim legato melodijama se ne zadržava i služe mu samo kao sporedna ritmička pratnja koja se čak niti ne primijeti. A ne uočava se jer ima toliko raskošnih detalja da naprosto pamet stane od svih tih silnih igri i međusobnih gitarskih duela, naravno nadosnimljenih. 15 kompozicija je ravnomjerno rascjepkano sa pregršt instrumentalnih tema od uvodne "Tema crne", preko "Tragovima", "Tiho i mirno", "Kritika čistog tona", "Zalazak" (sa eksperimentalnim efektima), "Kratka tema bluza" do završne "Crno i crveno".

Pjevanih 9 skladbi otvara pesimistična "U prašini" o neminovnom protoku vremena, no već naredna "Drugačija" donosi vedrije raspoloženje koje je dušu dalo za radiofonični singl. On u svojoj lirici slavi život, ljubav i pozitivne vibracije u kojima se provlači melankolija, patetika i sjeta, poneka melodramatična pričica ("Žena voli kad je topla kuća", "U međuprostoru", "Od silne slobode"), no ovaj puta mu manjka posebno dojmljivih tema kakve je imao na sjajnom debiju. To u kompletu gledajući cijelom radu oduzima 'ono nešto', te se uz sve odlične instrumentalne performanse nameće da je lirika nedovoljno jaka da bi iznjedrila snažne i upečatljive pjesme. Onakve kakve su bile na debiju gdje je pokazao raskošni talent spajanja poetskog i sviračkog umjeća. Očito je da nije dozvolio pjesmama da lirski sazriju. Procvale se, ali nisu još za berbu. Trebalo ih je ostaviti da odleže neko vrijeme i onda doraditi dramatiku, dodati pikanterije, zanimljiviju fabulu, prevrate, intimne ispovjesti... Može on u tom pogledu puno bolje.
ocjena albuma [1-10]: 7

horvi // 02/02/2013