GX Jupitter-Larsen, A Week Of Kindness, Richard Ramirez ‎– Acognitive Culture

Label:
4iB Records ‎– 4iB CD/0915/018
Format:
CD, Album, Limited Edition
Country:
Released:
Genre:
Style:

Tracklist

1 Acognitive Culture (Part 1) 10:20
2 Acognitive Culture (Part 2) 7:46
3 Acognitive Culture (Part 3) 6:56
4 Acognitive Culture (Part 4) 3:29
5 Acognitive Culture (Part 5) 10:05

Companies, etc.

Credits

Recommendations

Reviews

Add Review

4ibrecords

4ibrecords

June 26, 2016
Review by Dark Entries
(http://www.darkentries.be/nl/cd-s/gx-jupitter-larsen-a-week-of-kindness-richard-ramirez-acognitive-culture/)

Op Acognitive Culture slaan GX Jupitter-Larsen (die we kennen van The Haters), A Week Of Kindness (oftewel Sean E. Matzus van o.a. Black Leather Jesus) en Richard Ramirez (tevens Black Leather Jesus en Werewolf Jerusalem) de handen in elkaar, om in 5 stukken deze noisepuzzel te leggen.
Deze drie Amerikanen hebben al een zodanig imposante staat van dienst dat een enkele Ikea kast niet zou volstaan om alles in op te bergen waar ze elk afzonderlijk een hand in hebben gehad.
Het is niet duidelijk wie welk nummer voor zijn rekening neemt, al nemen we aan dat het hier een joint venture betreft tussen de drie verschillende artiesten. Wel weten we dat Richard Ramirez uiteindelijk instond voor de eindmix van Acognitive Culture.
Part 1 gaat meteen wild te keer, boven een broeihaard van gitzwarte industriële klanken schalt een eentonige, scherpe drone als een alarm als ware het om ons warm te maken voor hetgeen ons nog te wachten zal staan op deze release. Net op het moment dat de eentonigheid begint op te vallen (na een kleine vijf minuten), komt er nog een fel scheurend geluid om de hoek loeren om onze aandacht weer volledig naar zich toe te trekken. Hoewel eentonigheid overheerst in dit nummer, blijft het op de een of andere manier zijn volle tien minuten toch aardig boeien.
Variatie moeten we in de nummers zelf overigens ook niet zoeken, want dan zou je weleens van een kale reis kunnen terugkeren. Wel schuilt er enorm veel variatie tussen de vijf nummers onderling. Want, allemaal onder de brede noemer van industrial/noise, krijgen we hier vijf keer een andere invulling van het genre.
Deel twee gaat meer voor de atmosferische variant, in plaats van een rechtstreekse lawaai aanval. Niet dat dit een comfortabele luistertrip inhoudt, het is en blijft noise, maar niet het soort waarvan je instant tinnitus oploopt. Wat je dan weer eerder kan zeggen over het derde deel, overheersende feedback gaan hand in hand met old school industrial sounds (in gedachten zien we ijzer en allerlei ander metaal gesmeten en bewerkt worden).
Het korte vierde deel (slechts 3 en een halve minuut) gaat nog een stapje verder: in deze kakofonie worden de bijeengeraapte metalen nog een tikkeltje harder mishandeld, en blijven we in de buurt van old school industrial. De zwaar met distortion bewerkte vocals duwen ons zelfs even in de death industrial hoek. Afsluiten doen we terug met een lange track (net als het eerste deel, goed voor een speeltijd van tien minuten).
De herrie van de twee voorgaande tracks smelt als sneeuw voor de zon, want track 5 borduurt verder op het eentonige patroon van track 1. Een overheersende piep met onder zich een brei van akelige industriële geluiden vormt net als het begin, ook het einde van deze boeiende samenwerking. Door het gebruik van samples uit films, maar ook angstaanjagende screams die plots uit het niets komen opduiken, is dit een hapje dat we met veel smaak naar binnen lepelen.
Zo is Acognitive Culture een fijne ‘beginner’s guide to noise music’ geworden, alwaar drie belangrijke protagonisten uit het genre, je laten kennismaken met enkele facetten van dit wonderbaarlijke genre... dat, alle goede wil ten spijt, slechts bereikbaar zal blijven voor de ‘happy few’.