Goribor ‎– Goribor

Label:
Slušaj Najglasnije! ‎– none
Format:
CDr, Album
Country:
Released:
Genre:
Style:

Tracklist

1 Track 1
2 Track 2
3 Track 3
4 Track 4
5 Track 5
6 Track 6
7 Track 7
8 Track 8

Reviews

Add Review

franticz

franticz

April 27, 2016
GORIBOR: Goribor leto 2007, Peđa, Piti i St (Slušaj najglasnije, 2011)
U očekivanju novog studijskog albuma čiji se izlazak poprilično otegnuo, ekipa je odnekud izvukla 10 nerealiziranih snimaka iz 2007. i zapakirala ih kao neslužbeni 'demo' album.

Obrati li se pozornost na omot i naziv, svi koji dobro poznaju stvarnost ovog benda primjetiti će Peđu koji odavno više nije u postavi zbog individualnih problema. Čak je i gitaru prodao. Ovo su stoga možda i posljednji snimci na kojima je on sudjelovao jer su nastali netom u vrijeme rada na epohalnom albumu "Goribor" koji je 2007. objavljen za Dancing Bear. Ali u slučaju Goribora, nikad ne reci nikad. Tko zna šta sve još imaju u svojoj arhivi snimaka...
[ ]
Sa ovim albumom se može ostati prilično zbunjen prije svega jer je instrumentalan, a koliko me sjećanje služi, niti jedan od ovih 10 brojeva nikada nisu svirali na koncertima u Zagrebu. Izgleda da su ovo bile neke skice za oficijelni album koje nikada nisu zaživjele, a napravljene su u njihovom kućnom studiju u Boru sa laptop matricom elektronskih ritmova i živom svirkom na gitarama gdje manjka onaj njihov prepoznatljiv drajverski bas. Budući da nema pjevanja i tekstova, a samim time pjesme nemaju ama baš nikakve nazive ('track 1,2,3...' nisu naslovi) potpuno je besmisleno nešto konkretno govoriti o ovim skicama. Na njima Piti i Peđa vrše gitarističke dijaloge u minimalističkom obrascu s promjenjivim tempovima u različitim vremenskim sadržajima od dvije i pol do sedam minuta. Dinamika im ionako nikada nije bila sporna bez obzira radi li se o sporim ili bržim ritmovima, pa tako ovdje pružaju bogatu lepezu suvremenog trip-hopa i specifičnih plesno nabrijanih ritmova s nezaobilaznim blueserskim ugođajem. U nekim temama se osjeti dosadnjikavost i elegičnost, a slušati ih ovakve bez Aleksandrovog vokala može izazvati i priličan pad koncentracije. Još možda i najinteresantniji dio jeste onaj sa unutarnjeg omota na kojem uz logotip benda stoji: '30 tableta (nekizepam), oralna upotreba, lek je namenjen punoletnim osobama - ali moram da se smirim'. Zna se što to predstavlja.

Stoga je album kao takav prvenstveno namjenjen fanovima da potpune onaj blueserski i letargičniji dio opusa Goribor i prikrate vrijeme u očekivanju drugog oficijelnog studijskog ostvarenja.
ocjena albuma [1-10]: 7

horvi // 11/10/2011