Infra Red (12) ‎– Intenzivna Crna

Label:
Slušaj Najglasnije! ‎– none
Format:
CDr, Album
Country:
Released:
Genre:
Style:

Tracklist

1 Noa
2 Febria
3 Rijeka
4 Koma
5 Istina
6 Pin
7 Tao
8 Hipohondar
9 Srebro
10 Intenzivna Crna
11 Drama
12 Bijes I Milost

Reviews

Add Review

franticz

franticz

April 26, 2016
INFRA-RED - Intenzivna crna (2007, Slušaj najglasnije)

Potpuno sukladno s paralelno vrlo bliskim Viva Glorio koji su također objavili svoj prvijenac, ovaj sastav iz Bosanskog Novog konačno je upisan na diskografskoj listi premda se band već čitavu godinu raspada, ponovno okuplja i ponovno razilazi. Materijal albuma sniman je u nekoliko navrata u kućnom studiju 2006. i 2007. godine u sastavu Siniša Bajić - Bajs (vokal, gitara, ritam mašina), Branislav Glušac - Brane (gitara) i Siniša Kostić - Koja (bas). Bubnjara su imali privremeno tek za potrebe koncertne promocije, a na tom mjestu je boravio Darko Đurić koji se početkom 2007. preselio u potrazi za zaposlenjem i boljim životom u Beograd.
Sve što je do sada izrečeno i ispisano u svezi ovih modernih rockera potvrđuje i ovaj više nego blistavi buntovno obojeni romantično depresivan album na kome se nalazi 12 bisera najsuvremenijeg indie-rocka s primjesama Muse, Interpol, Placebo, QOTSA, Radiohead... Premda su za potrebe ritma korištene ritam mašine, glazbeno i produkcijski ovo je jedan od najboljih i najkreativnijih BiH albuma u posljednje vrijeme tako da će te ovdje pronaći obilje hitova, veličanstvenih tekstova i savršene trendly rock glazbe. Nastupni video spot "Koma" realiziran je još 2006. godine kada je izgledalo da će Infra-Red isplivati iz statusa demo-izvođača, no odlaskom bubnjara Darka sve je krenulo naopačke. Bez obzira na to, album je ovdje (mada je mogao biti objavljen prije godinu dana), te na njemu nema niti jednog trenutka u kome bi stvaralački i kreativni integritet lidera Bajsa opao. Svatko će ponaosob ovdje pronaći niz omiljenih kompozicija koje su nabijene snažnim gitarističkim riffovima, finim solo dionicama Braneta (u naslovima "Srebro", "Koma" i veličanstvenoj "Rijeka"), te specifično mračnim i patetičnim Bajsovim vokalom. Pjesme tematski variraju na linijama ljubavnih emocija ("Febria", "Koma", "Hipohondar"), prilično mračnog i pesimostičkog životnog svjetonazora ("Istina", vrlo tužna "PIN", "Tao", "Srebro", naslovna "Intenzivna crna" i sjajna "Drama") uz izlet u biblijsku metaforičku ikonografiju (uvodna "Noa"), a uokvirene su plesnim rockom, laganijim ritmovima i nekim vrlo zahtjevnim aranžmanskim zahvatima (poput završne space/ sympho rock/ post-grunge kompozicije "Bijes i milost").
Više nego sjajno!

Naslovi: 1.Noa, 2.Febria, 3.Rijeka, 4.Koma, 5.Istina, 6.PIN, 7.Tao, 8.Hipohondar, 9.Srebro, 10.Intenzivna crna, 11.Drama, 12.Bijes i milost

Ocijena (1-10): 10
Web: www.myspace.com/infrarednovigrad
e-mail: bajich@gmail.com