Kay LC* & DCREAL67 ‎– Ups 'N Downs

Label:
Rhythmic Combat Records ‎– RHCO-002
Format:
Vinyl, LP, Limited Edition
Country:
Released:
Genre:
Style:
 

Tracklist Hide Credits

A1 Mic Check
A2 The Boss
A3 Knowledge Born
A4 Love Bandit
A5 Upset With The Threat
A6 Nowadayz
B1 Ups & Downs
B2 Music Takes My Mind
Featuring – Redzone (4)
B3 Next To U
B4 Just For Fun
Featuring – Mic Crusher Rude D*
B5 Sunshine
Featuring – Michael Blessed, Shafally
B6 Let The Rhyme Continue

Credits

Notes

Limited to 300 copies
Recorded & Mixed at Fusion Deal Productions
WWW.RHYTHMICCOMBAT.COM

Other Versions (1 of 1) View All

Recommendations

Reviews Show All 2 Reviews

Add Review

Ulmar

Ulmar

October 8, 2013
edited about 1 year ago
"Hard 2 Handle, released in 1991, is still considered one of the best hip hop albums in Dutch history. The beats were soulful, groovy and uptempo, which KAY LC masterfully completing with fine, far from superficial lyrics.

Than 22 years after that release on DJAX, KAY LC comes with the sequel: Ups' n Downs. He teamed up with deejay-producer DCREAL67, his contemporary and kindred spirit. KAY and DC both have a love for Hip-Hop Music as was common in the so-called Golden Era: soulful, funky and jazzy samples, hard, crispy drumz catchy and scratches. DCREAL, champion of the warm, analogue Hip Hopsound, dove into his record collection and forged beats with his Emu SP1200, the classic sample drum machine and his two Technics SL 1210 turntables.

The pair appeared in the studio in Purmerend at Fusion Deal Productions. The many sundays have resulted in a more than worthy successor to Hard 2 Handle. The beats of DC are warm, soulful, sometimes dark, sometimes funky, the rhymes of KAY (who also deserves his credits in the production) lay delicious on the beats, well understood, appealing and masterfully of content. DC completes the package with authentic rhythm scratching. Hiphop Music as intended."

The album is limited to 300 copies and comes in a picture cover including press sheet. Get your copy for about 20€ via ulmarrobert@hotmail.com, or ask your retailer to get this on stock.
boogiedownbeats

boogiedownbeats

July 11, 2013

In 2010 kruisen de wegen van Kay LC en DJ/beatcreator DCReal67 zich. Laatstgenoemde een oudgediende uit Delft die het klappen van de zweep kent. Een wederzijdse bewondering van elkaars werk, in combinatie met een gezamenlijke scheppingsdrang, leidt tot een intensief samenwerkingsverband. De mannen hechten beide waarde aan kwalitatieve, tijdloze rap tracks. “Imitation is today’s originality” (quote Kay LC “The boss”). De nadruk gelegd op authenticiteit en geen franje ter verbloeming van gebrek aan skills. Een struggle van twee en een half jaar, bol van perfectionistische instelling en tegenslagen, leidt tot het album “Ups ’n downs”. Een vinyl only release op het eigen label van DCReal67 “Rhythmic Combat”. En let op: in een gelimiteerde oplage van 300 stuks.
DCReal67 heeft zich ontplooit tot een pro waar het gaat om beats getoverd uit de klassieke SP1200. Deze beats roepen gedurende het beluisteren van het album een diversiteit van stemming op…depressing, uplifting and everything in between. De producties zijn, zeker anno 2013, tamelijk nihilistisch opgezet; een pakkende beat opgefleurd met spaarzame maar uitgekiende voicesamples en scratches. De balans tussen instrumentatie en rap is ongelofelijk on point bij zowat elke track; een belangrijke kwaliteit van een producer en DCREAL67 ain’t slipping. Nergens wordt Kay LC overschaduwd door de backings. Sterker nog, de producties zijn dermate afgestemd dat de nadruk ligt op de verbal assaults van deze MC. Deze shine is terecht want het is de wordplay, storytellin’ ability en message rap wat dit album tot een echte “luisterplaat” maakt. 40 jaar ups and downs maakt Kay LC tot een man die iets kan en mag zeggen over flink wat zaken en dat doet hij dan ook. Het album brengt ons niet minder dan 12 tracks, let me break them down for you:

MIC CHECK -> Kay LC introduceert zich aan zijn luisteraars over een prachtige beat waarbij DCReal67 de klassieker “The message” gechopped lijkt te hebben.
THE BOSS -> Meteen mijn favoriete track van het album; de instrumentatie doet me wanen dat ik als Black Caesar dwell in een blaxploitation film. Ondertussen rapt Kay LC zijn complete biografie door de mic en tegelijkertijd onderstreept hij daarmee zijn authenticiteit als MC. Naar mijn beleving had deze track langer gemogen dan de huidige krappe 3 minuten maar dat had ik waarschijnlijk ook gevonden als het 5 minuten had geduurd.
KNOWLEDGE BORN -> Uplifting tekst waarbij de nadruk wordt gelegd op geloof in jezelf en het grijpen van de incidentele kansen die zich voordoen. Met toekomstgerichtheid als foundation moet iedereen de strijd aangaan met de versperringen die het leven soms voor ons opwerpt. Kay LC raakt hier mogelijk snaren die er toe doen in tijden van crisis en gebrek aan perspectief.
LOVE BANDIT -> Heerlijke pretentieloze jam. Brag en boast rap aangaande sexuele escapades over een uptembo beat die weer strak is gechopped.
UPSET WITH THE THREAT -> Heads weten…dit was de 12” single uit 2010 (RHCO-001). De verharding van de maatschappij wordt terecht aan de kaak gesteld, zij het geweld op straat of de verdampende medemenselijkheid in dit land waar opportunisme regeert.
NOWADAYZ -> Hedendaagse rappers die het besef ontberen daar waar het gaat om hiphop als een uplifting cultuur, worden op deze track geschooled. Terecht wordt het punt gemaakt dat er veelal maar wat aangeklooid wordt. De microfoon is wat Kay LC betreft geen speelgoed en dient pas gehanteerd te worden met een brevet van opgedane skills en houding. Handig ingebrachte voicesamples van Chuck D en Flavor Flav zetten de boodschap kracht bij.
UPS & DOWNS -> Uiteenzetting van de troubles die het leven kan voorschotelen, met de nadruk op het belang van opstaan na het vallen. Mooie message rap weer met een catchy scratch hook.
MUSIC TAKES MY MIND -> Een love jam. Echter niet gericht aan een mooie vrouw maar aan de muziek. Oude rhymepartner Redzone uit Leiden pakt ook nog de mic en denkt terug aan de romantiek van hiphop in zijn begindagen waar cassettetapes met radio opnamen goudwaarde hadden.
NEXT TO U -> In 1991 schreef KAY LC historie met de eerste Nederlandse release van een love-rap. De track “Leavin’” kende de status van een bescheiden hit destijds. Nu in 2013 blijkt dat de rapper nog steeds geen problemen heeft met een kwetsbare opstelling wat blijkt uit deze track.
JUST FOR FUN -> DCReal67 overtreft zich hier met een klapper van een productie mijns inziens. Kay LC berijdt de beat als Anky Van Grunsven haar ros tijdens de Olympics. De tekst hekelt rapartiesten die in de game zijn voor snel geld, status en andere bullshit in plaats van love en dedication. Rapper Mic Crusher Rude D komt on point met een guestrap.
SUNSHINE -> Via bijna filosofische lyrics doet de rapper weer een beroep op de luisteraar om de ellende in de wereld te (h)erkennen. Deze oproep tot positivisme wordt mooi omlijst met zang van Michael Blessed (hook) en Shaffaly (adds). De gebruikte voicesample van L-Rock (DAMN) doet mij persoonlijk goed als liefhebber van de Nederlandse old school.
LET THE RHYME CONTINUE -> Een duidelijke showcase van Kay LC’s gift of gab waar inzicht gegeven wordt in de mindstate van de rapper. Inderdaad een “endangered species” helaas…

12 keer dope, ik kan er niets slechters van maken! Kay LC en DCReal67 bewijzen, in tegenstelling tot veel van hun Nederlandse contemporaries, nog steeds relevant te kunnen zijn. Waar anderen jaren geleden opgaven en hun mics en turntables aan de wilgen hingen, konden deze heren het opbrengen om dit product uiteindelijk op de mat te leggen. “A real deal with an oldschool feel” (quote Kay LC “Mic check”) is ongetwijfeld het credo van dit album. Skills en inhoud zonder bling, niet alleen voor dertigplussers maar ook voor diens jongere broertjes en zusjes die afgedreven zijn van de essence van onze movement.
Gelet op het retrospectieve karakter van dit album, sluit ik niet uit dat Kay LC dit album beschouwd als een carrièreafsluiter. Dat zou jammer zijn, maar wel begrijpelijk. Hopelijk inspireert hij hiermee nu nog zijn hiphopnazaten. DCReal67 gaat ons in de toekomst nog verassen met meer dikke producties, no doubt.

CTW
UZN Dutch Chapter