Lou Profa ‎– Pjevaj I Pleši

Label:
Slušaj Najglasnije! ‎– none
Format:
CDr, Album
Country:
Released:
Genre:
Style:
 

Reviews

Add Review

franticz

franticz

April 27, 2016
LOU PROFA: Pjevaj i pleši, EP (Slušaj najglasnije, 2015)
Lou Profa je također jedan od starosjedioca našeg portala, koji iza sebe broji više desetaka albuma i jedan je od onih koji je cijelo vrijeme vjeran etiketi Zdenka Franjića, Slušaj najglasnije. Kroz svoje albume znao je malo i šarati, ali je to uvijek bilo u podvrstama bliskim rocku. Ovaj mini album tako cijeli obiluje laganim reggae motivima, koji bi svoje mjesto mogli naći i na domaćim lokalnim radio postajama, posebnim onima oko Moslavine, otkud i Profa dolazi.

Kako mi je priopćio Zdenko, Pjevaj i pleši je svojevrsna kompilacija, ali obzirom da nisam poslušao kompletnu Profinu diskografiju, ne mogu reći kako je sastavljen izbor. Kako piše na unutrašnjosti cd-a, radi se o 2008. godištu, gdje se kroz produkcijski potpis čuje da su sve pjesme rađene i producirane u istom studiju. Ponajviše je prisutno ljubavne tematike, gdje Profina pomalo plitka melodija i simplificirani tekstovi nemaju ništa pretjerano moćno za što se kritičar može uhvatiti. Ima i sličnosti s nekim izvođačima, pa sam pri prvom slušanju način pjevanja i boju glasa dosta uspoređivao s Branimirom Štulisonom iz laganijih pjesama s Filigranskih pločnika, a najbolji primjer bio bi "Volim te kad pričaš". Za razliku od Johnnyja, ovdje nema nimalo siline, a ritam mašina i općenito pozadinski instrumenti su kompletno zasluga kompjutera. Baš zato ritam mašina ubija pjesme i zaslužna je za snažnu monotoniju albuma, gdje pjesme ritmički doslovno skaču jedna drugoj u usta, pa već nakon prve dvije, tri sve počinje pucati po šavovima ravnomjernosti. Ima u pjesmama i sličnosti s nekim poznatim hitovima od kojih je autor, dal' svjesno ili ne, posuđivao melodije. Tako, recimo, "Hej slatka mala" ima dosta sličnosti, ali je i modernizirano loša (iako nepotpisana) verzija Dylanove "Knockin' on Heaven's Door". Možda najpozitivniji trenutak albuma je Louova privrženost Moslavini, u posljednjoj pjesmi EP-a, "Pogledaj".

Ako ste i kompletno inficirani reggaeom, teško da ćete naći sebe u ovom produkcijski lošem i monolitnom uratku. Eventualno ako ste jedan od onih kojim je draži UB40 od Marleya, ali iskreno sumnjam da se takvi mogu nabrojati na prste jedne ruke. Ako ćete tražiti album kojim bi upoznali ovog osebujnog moslavačkog glazbenika, ovo definitivno nije jedan od tih.

Naslovi: 1. Što da ti sada dam, 2. Hej slatka mala, 3. Volim glazbu, 4. Pjevaj i pleši, 5. Srce od kamena, 6. Pogledaj
ocjena albuma [1-10]: 4

jura // 08/08/2015