Mrsavi pas & hor voluharica ‎– VKDLK

Label:
Slušaj Najglasnije! ‎– none
Format:
CD, Album
Country:
Released:
Genre:
Style:

Tracklist

1 Tango 3:04
2 Biberu 4:27
3 Greh savremenik$ 3:51
4 Guaranina piksla 3:38
5 Ivo Ivo 1:40
6 Muva 4:48
7 Na mestu gde si 3:31
8 Nema izvini 2:59
9 Pancho Banilla 4:55
10 Pošteno 1:51
11 Prvi poljubac of Ratko Mladić 1:24
12 Sir 2:28
13 Ti ženo ta 2:16
14 VI-AJ-PI 2:38
15 Vukodlaci sa severa 1:31

Notes

Album is available for purchase through bandcamp.com

Reviews

Add Review

franticz

franticz

April 26, 2016
MRŠAVI PAS & HOR VOLUHARICA - Vkdlk (2009, Slušaj najglasnije)

Za razliku od dva prva elektronska, treći album Mršavog Psa je lo-fi akustično djelo gdje su u prvom planu kompozicije skladane na akustičnoj/ električnoj gitari. Na samom omotu albuma ponovno nema nikakvih podataka o autoru, njegova myspace stranica također ništa bitno ne govori o njemu, a po riječima Zdene koji je početkom 2009. s njime održao kraću turneju po Sloveniji, radi se o čudnovatom egzibicionistu iz Subotice koji gitaru svira naopačke. Naime bas žice mu se nalaze na dnu vrata, a one visoke na vrhu jer kada je počeo da uči gitaru (naravno bez ičije pomoći), mislio je da tako gitara treba da se drži u rukama... Ajme talenta!!! I što je zadivljujuće, svirka sasvim solidno djeluje, ali je ponekad uvrnuta do daske. A ono u nastavku naslova (Hor Voluharica) izgleda nema nikakve veze, dok se 'vkdlk' (vukodlak) spominje tek u završnoj skladbi "Vukodlaci sa severa".

Album traje 45 minuta i ponovno je zbirka šašavih, otkačenih i zvrzlanih pjesmuljaka kojih ovaj puta nema toliko kao primjerice na prvom albumu "Elektronska muzika za decu" (2007, Slušaj najglasnije) gdje ih je bilo čak 37. Međutim, kao i na prethodnim radovima, i ovdje je prisutan skroz otkačeni ekscentrizam sa pjesmama i tekstovima koji govore o svemu, svačemu i ničemu, a najviše preko improvizacija koje vjerojatno nastaju u datom trenutku kada su odsvirane. U nekim trenucima inspiracija za groteske i humoreske o 'svemu, svačemu i ničemu' ponovno imaju dodirnih točaka sa Klitom (DKK i D Polikkia), tako da su tekstovi samo u principu kratke crtice o naoko šašavim preokupacijama koje sežu od najbanalnijih dječjih igrica ("Ivo Ivo" sa 'ći-hu-ćihu-ćihu-hu'), preko povijesnih značenja morala i grijeha ("Greh savremeniks"), šaljivih kritičkih razmatranja pjesničkih monologa ("Nema izvini") i emotivnih zafrkancija ("Biberu", "Ti ženo ta"). Album ima samo jedan značajan iskorak u elektroniku na predposljednjoj pjesmi "Vi-aj pi" gdje je glavni protagonist zaista 'very important person' u komičnom smislu (predstavnik mađarsko-vojvođanskog paorskog puka) i priča nesuvislu i nepovezanu apstraktnu radnju s nabacanim prizorima ('jesi nekad jeo pekmez kad si bio mlad, nema veze, ja sam uvek u čizmama... leti avioni u vazduhu' i nabacana priča bla-bla-bla, ha-ha-ha...). Oh, majko mila, ovome čovjek ne može ništa drugo nego da se samo smije.

Uz sav prikazani prijatan i neobičan ekscentrizam (sloganom 'raduj se i umri mlad' u "Muva"), humoreske, kao i skroz šašavu svirku gitare u kojoj ima svega (tango, blues, šansona, reggae, tex-mex, rockabilly, elementi math-rocka...), čitav album na žalost svojim tehničkim i povremenim eksperimentalnim dijelom (s vremena na vreme koristi lucidne kibernetičke efekte) ne zadovoljava nikakav bolji nivo osim vrlo lošeg lo-fi zapisa. Mnogo pjevanih dionica je toliko loše snimljeno da su gotovo nerazumljive, no sudeći prema prethodna dva albuma, izgleda da autor mnogo ne haje za to.

Još jedan šašavi album...

Naslovi: 1.Tango, 2.Biberu, 3.Greh savremeniks, 4.Guaranina piksia, 5.Ivo Ivo, 6.Muva, 7.Na mestu gde si, 8.Nema izvini, 9.Pancho Banilia, 10.Pošteno, 11.Prvi poljubac of Ratko Mladić, 12.Sir, 13.Ti ženo ta, 14.Vi-aj pi, 15.Vukodlaci sa severa

Ocjena (1-10): 6

Web: www.myspace.com/mrsavipas