Pesji Kaput ‎– Sjene

Label:
Slušaj Najglasnije! ‎– none
Format:
CDr, Album
Country:
Released:
Genre:
Style:

Reviews

Add Review

franticz

franticz

April 26, 2016
PESJI KAPUT - Sjene (2008, Slušaj najglasnije)

Rock kvartet (vjerojatno s Trešnjevke?) u kome su Zvonko (gitara), Hombre (bas), Branko (bubnjevi) i Loki (vokal) odlučio se objaviti svoj stari materijal snimljen još 1994. kao demo materijal negdje u Rijeci. Trebalo bi prošvrljati po starim brojevima Heroine Nove i pregledati nije li kojim slučajem Viktor Vilić u svojoj rubrici Demo Raport pisao o ovom sastavu, ali gdje više pronaći te stare brojeve... Ne znam koji su ovo momci, ali na omotu je posve krivi poredak skladbi i pokušao sam ga dovesti u red s navedenim popisom naslova ispod teksta.
Sviraju rock s nabojem alternativnih stremljenja ranih '90-tih kombinirajući tadašnje aktualne utjecaje poput Messerschmitta, Partibrejkersa i Majki u naslovima "Sretni patuljak", "Pesji kaput", "Crtao sam te...", "Otrovnica", "Badelovi manekeni" (pljunuti riffovi "Krvarim od dosade"), ali i RHCP, Primus, Faith No More (skladbe "Ne znam ti ime" i "Mjesec na staklu"). Lirski su u onom uobičajenom kontekstu sex'n'drugs'n'r'n'r na relaciji muškarac-žena i u tome su sasvim ok, no jedina boljka ovog materijala je korištenje ritam mašine koja se nikako ne uklapa u njihovu otresitu i čvrstu svirku te stoga većina kompozicija zvuči tek kao demo predložak na koji je trebalo snimiti prave akustične bubnjeve. Uz nekoliko laganijih brojeva ("Sjene", "Ti", "Sve što želim..."), jedina skladba koja se posve izdvaja jest akustična "Moja voljena", posveta djevojci i trešnjevačkom kvartu jer u njoj nije korištena pomoć kibernetičkog ritma. Eh, da nije bilo te ritam mašine, ovo je mogao biti veoma dobar komercijalni rock sastav kakav se gutao kao alva sredinom '90-tih.

Naslovi: 1.Sretni patuljak, 2.Ne znam ti ime, 3.Badelovi manekeni, 4.Sjene, 5.Pesji kaput, 6.Moja voljena, 7.Crtao sam te..., 8.Ti, 9.Sve što želim..., 10.Mjesec na staklu, 11.Otrovnica

Ocijena (1-10): 5