Rebel Star ‎– So

Label:
Slušaj Najglasnije! ‎– none
Format:
CDr, Album
Country:
Released:
Genre:
Style:

Tracklist

1 Staklo
2 Ventilator
3 Vozači
4 Leto
5 Amerika
6 Boje
7 San
8 Jabuka
9 Put
10 Rebelstar

Other Versions (2 of 2) View All

Cat# Artist Title (Format) Label Cat# Country Year
LSCD001 Rebel Star So(CDr, Album, Car) Label Star LSCD001 Serbia 2007 Sell This Version
LSCD001 Rebel Star So(CD, Album, Enh, RE, Car) Label Star LSCD001 Serbia 2007 Sell This Version

Reviews

Add Review

franticz

franticz

April 26, 2016
REBEL STAR - So (2008, Slušaj najglasnije)

'...da nemamo so, ja bih s tobom, ja bi legao s tobom da spavamo, a moji se snovi ne ponavljaju, i nemiri ovi ne zapisuju, ni razloge sve neznam ni sam, kad potrošim se... svane dan...'

Eh, nema se šta reći, ovaj sastav koji se adresira kao Sent Andreja, Beograd, Bečej, Srbija, Mađarska je napravio fenomenalan album. Sale (webmaster terapije) je rekao da smo već u ovih tri mjeseca dali previše desetki, za razliku od prošle godine kada ih je bilo samo sedam. Eh, šta će te, ovakav album se pojavljuje izgleda samo prestupne godine... Kako je krenulo, biti će ovo veoma plodna i kreativna godina.

Peđa je već u dva navrata pisao o ovome sastavu, pa ću samo spomenuti da Rebel Star dolazi iz Bečeja, te da su se početkom '90-tih zvali Eva Braun, te se zatim polovina banda frakcijski odjelila u sastav Popcycle. Sve te bandove veže vođa, pjevač i tekstopisac Milan Glavaški koji danas živi u Budimpešti (jonopotkivanok!). Ovaj album je trebao biti objavljen koncem prošle, 2007. godine, no u posljednji trenutak se ta odluka promijenila jer je osim 10 skladbi koje su već bile otisnute na cd došlo do uvrštavanja dvije nove kompozicije. Kad mi je Zdenko uručio novi cd s bonus pjesmama (a na omotu je samo 10 naslova), nije bilo druge nego da kontaktiram samog Milana. I gospodin mi je odmah, za dan-dva uručio kompletan spisak pjesama.
Elem, krećemo... U sastavu su osim Milana još Attila Prikler (bubnjevi, udaraljke), Boris Smoje (gitara, prateći vokal), Ljubomir Rajić (klavijature, prateći vokal) i Garwood Pickjon (bas, usna harmonika, prateći vokal), te sviraju prekrasni indie-pop s obiljem bluesa, countrya i americane, te su otprilike vrlo srodan band labinskim The Orange Strips koji za razliku od njih imaju svoj čvrsti brit-pop temelj i pjevaju na engleskom jeziku.
Od same uvodne "Staklo" do posljednje naslovne "So" isprepleteno je toliko sjajnih trendovski neopterećenih instrumentalnih intervala (akustična gitara, klavir, usna harmonika, klavijature, udaraljke...), dvoglasnih pjevanja (na srpskom, naravno) i inteligentnih elegičnih i duhovitih tekstova kao da su sažeti od najboljih romantičnih trenutaka Bob Dylana, Neil Younga, Van Morrissona, Elvis Costella, Echo And The Bunnymen i The Smiths. Milanov glas je autentičan, poseban, osebujan, iskren u svojem hrapavo-grubom akcentu (između Kebre iz Obojenog programa, Saleta iz Goribor i Rippera iz PCVC), a glazba varira od laganih country-blues elegija (odlične "Ventilator", "Amerika", "Boje", prekrasna ljubavna "Jabuka" koji je najbolji komad albuma, zatim "So" i "Rebelstar" jedina otpjevana na engleskom jeziku), plesnog indie-popa ("Vozači", "Leto", "San") do sjajnih plesnih old-time blues kompozicija djelomično pojačanih melodijama usne harmonike ("Put" i "Luna").
Sjajan duet u "Rebelstar" otpjevala je cowgirl Ivana Smolović.
Imao je pravo Peđa kad ih je usporedio s varaždinskim Dobrim Duhovima (danas samo Duhovi ili Duh koji već godinama ništa nisu objavili).
Već ranije ste obavješteni da je ovo sjajan album. Zato ga čim prije treba nabaviti i očekivati da se neka skladba uskoro zavrti i na komercijalnim radio stanicama unatoč njihovoj tvrdnji da ovakva glazba kod nas nema svoju publiku. Ima, Peđu i mene za početak.
'...jer stariji smo sad...'
Ovo će se slušati godinama i trebati će vremena da publika upije barem dio njihovog indie-country/blues-pop šarma.

Naslovi: 1.Staklo, 2.Ventilator, 3.Vozači, 4.Leto, 5.Amerika, 6.Boje, 7.San, 8.Jabuka, 9.Put, 10.Rebelstar, 11.Luna, 12.So

Ocijena (1-10): 10
Web: rebelstar