Székely Levente*, Hetényi Milán, Nagymarosy András, Mester László ‎– Szerelmem Nagysajó = I Love Nagysajó (Szerelem Első Hallásra: Romantikus Népzene Erdélyből = Romantic Folk Music From Transylvania)

Label:
Fonó Records ‎– FA 228-2
Format:
CD, Album
Country:
Released:
Genre:
Style:

Tracklist

1 Tízet Ütött Az Óra / The Clock Has Just Struck Ten 5:42
2 Lakodalmas (A Décsei Magas Torony) / Wedding Mysuc (The Tall Tower of Décse) 5:40
3 Ritka Verbunk / Men's Recruiting Dance 5:04
4 Tekei Csárdás És Korcsos / Two Couple Dances from Teke 6:00
5 Öreg Legények Tánca / Old Lad's Dance 4:15
6 Sej, A Zselyki Határba / Oh, At The Border of Zselyk 5:11
7 Román Keserves, De-a Lungu És Invirtita / A Suite Of Rumanian Dances 8:20
8 Kelj Fel Rózsám, Mert Megvirradt / Get Up My Darling Because It's Dawning 6:28
9 Kelj Fel Rózsám, Mert Megvirradt / It's Good To Love, But Secretly 6:7
10 Zselyki Lakodalmas / Wedding Music from Zselyk 7:14

Credits

Notes

Az erdélyi Mezőség északkeleti szögletében, a Székelyföld szomszédságában található Nagysajó községet Kis-Magyarországon jószerével csak azok ismerik, akik felfigyeltek ennek a falunak a gazdag tánchagyományára, s még inkább rendkívüli hangszeres népzenéjére. Kallós Zoltán készítette a nagysajói zenészekkel az első felvételeket, még a hatvanas évek közepén. Méghozzá egészen sajátos körülmények között: A Gyimes völgyében, ahol a muzsikusok útépítőként dolgoztak.

Ha van a magyar népzenének romantikus, áradó melódiájú vonulata, akkor az a nagysajói hangszeres zene, a szerelmesek zenéje. Feszességében is nyugodt, hullámzásában is sodró, paraszti tárgyilagosságában is érzelemgazdag.

A lemezen szereplő muzsikusok alkalmi társulását a szenvedély hozta össze, a nagysajói népzenének a szenvedélyes szeretete. Ezért a lemez nem feltétlenül a falu hangszeres népzenéjének adatközlési igényű, pontos lenyomata akar lenni, sokkal inkább a meghitt kamarazenélés és a muzsika újra átélésének örömünnepe. Nem titkolt célja a hallgatónak is átadni azt a ritka élményt, amit egykoron a nagysajói zenével való találkozásuk jelentett: szerelem első hallásra.

A muzsikusok ezzel a lemezzel tisztelegnek Kallós Zoltán előtt 80. születésnapja alkalmából.

Reviews