Trio 3 ! ‎– Za Televizore

Label:
Slušaj Najglasnije! ‎– none
Format:
CDr, Album
Country:
Released:
Genre:
Style:

Credits

Notes

http://nadanrecordings.bandcamp.com/album/trio-3

Reviews

Add Review

franticz

franticz

April 26, 2016
TRIO TRI - Za televizore (2007, Slušaj najglasnije)

Na potpuno nečitkom back-coveru ovog albuma ništa se ne može pročitati, što me opet dovodi u sumnju da su u pitanju Mamojebci. Ovo je sjajan instrumentalni album gdje Trio 3 izvodi duboki kraut-rock začinjen s obiljem undergrounda, psihodelije i sjajne svirke. Album ima (samo) 11 kompozicija koje su kao i "Trio Tri" izgleda snimljene u "prvom šusu", no svirka je toliko dobra i koncizna (pogotovo gitara i bas) da se sam pitam ne crpe li ovi neidentificirani rockeri (a da li su uopće rockeri?) snagu direktno od same suštine ljudskog postojanja na Zemlji. Boga neću spominjati, no ovo je nešto nevjerojatno... Druga kompozicija "Il gato, il topo el elefante ballerino" uz pratnju ritam mašine je jedan od najbolje ikad napravljenih instrumentala u povijesti jazz-rocka! Fakat nisam čuo bolji! (oprosti Joe Zavinul & Weather Report, Miles Davies i John Coltrane, ali ovako se radi sa srcem i dušom...)
Na albumu Trio Tri kombiniraju dvije osnovne mogućnosti - jazz improvizacije i slobodu korištenja ograničene ritam mašine, no to rade nevjerojatno, u minimalističkom smislu (naravno da su slušali Joy Division, pretpostavljam), ali napravili su strašan, strašan i odličan album. Odmah ih preporučam s ovim repertoarom za predgupu David Sylviana, ali samo s ovim albumom.
"L'elefante stanco" je peti komad gdje se uz ritam mašinu nameće sjajna svirka bas gitare i znam da će mnogi budući fanovi rado tražiti ovu skladbu.
Općenito, Trio Tri su posve prožvakali znanje rocka (uopće ga nema u njihovom izrazu), te glazbu usmjeravaju prema sasvim vlastitom pogledu prema cijelokupnoj r'n'r kulturi koja je u posljednjih 20-tak (a i više godina) doslovce otišla k vragu.
Ovo je ak' me se pita jedan od najboljih albuma u cijeloj povijesti glazbe.
Možda suviše pretenciozno, no ne mogu se sukobiti sa vrsnim sviračkim umjećem i neandertalom koji je ovdje zabilježen. Ovak niti najsmijelije Melt Banana, najeksperimentalnije Can pa ni Sonic Youth kompozicije (u jednoj od predzadnjih "Tuurbduck") nikad nisu zvučale. Zdanji dio albuma je totalna sloboda, ekspresija i umjetnost koju samo može stvoriti netko tko je srcem i dušom u r'n'r-u i proživio ga je kroz sve moguće stadije. Ovo sigurno nije radio netko tko ima 20 godina, to je jasno.
Trio Tri su fenomen. Lo-fi, nazvati će producenti. Ali sjajno, sjajno, sjajno. Tko god da jeste, svaka vam čast. Fenomenalni ste!

Naslovi: 1. Perilcollo, 2. Il gato, il topo el elefante ballerino, 3. Dolazi, prolazi, odlazi, 4. Traphunt, 5. L'elefante stanco, 6. Disturbis, 7. Kurbo folk, 8. Urbopok, 9. Tuurbduck, 10. Urbo oak, 11. Sammbayoga

Ocijena (1-10): 10!!!
horvi // 25/09/2007